20 Septembrie 2012-EXERCITIU PROTECTIE CIVILA STATIA CENTRALA BACAU
La data de 20 Septembrie 2012 a avut loc la sediul Statiei Centrale a Serviciului de Ambulanta Judetean Bacau un exercitiu de alarmare evacuare avand ca tema activitatea Celulei de Urgenţă pentru alarmarea / evacuarea salariaţilor şi pentru ducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui cutremur de pământ urmat de incendii în camera de odihnă personal şi la atelierul mecanic al unităţii.
Conceptia tactica a exercitiului a constat din doua etape :
- etapa 1 : alarmarea şi evacuarea salariaţilor, întrunirea celulei de urgenţă pentru organizarea acţiunilor de intervenţie pentru protecţie şi salvare cu forţele existente;
- etapa a 2-a : coordonarea intervenţiei de către Celula de Urgenţă şi ducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui cutremur de pământ urmat de un incendiu şi asigurarea intervenţiei specializate la nivelul judeţului;
In timpul exercitiului au fost testate si sistemul de alarmare la incendii cat si sistemul de adresare publica instalat de curand in locatia Statiei Centrale Bacau atat din punct de vedere functional cat si modul de utilizare din partea personalului responsabil.
In urma analizei rezultatelor exercitiului de astazi va fi intocmit un plan de masuri pentru imbunatatirea reactiei personalului Serviciului de Ambulanta Judetean Bacau la efectele negative ale unui seism cat si a capacitatii de interventie pentru limitarea efectelor unui cutremur la nivelul judetului.
SITUATIA OPERATIVA
În data de 20.09.2012, la ora 07.38 în zona epicentrului Vrancea a avut loc un seism care a produs distrugeri materiale şi pagube umane în rândul populaţiei în judeţul Vrancea şi judeţele limitrofe acestuia. Pe raza SERVICIULUI DE AMBULANŢĂ JUDEŢEAN BACĂU, seismul a produs următoarele distrugeri:
- avarierea reţelelor energetice şi telefonice prin punerea la pământ a stâlpilor din zona PIAŢA CENTRALĂ a municipiului;
- avarierea atelierului mecanic şi dărâmarea unei părţi a acestuia şi prinderea sub dărâmături a unei persoane şi declanşarea unui incendiu datorită reţelei de alimentare cu gaze naturale a sobei cu posibilitatea extinderii la ambulanţele staţiei;
- producerea unui incendiu în camera de odihnă a personalului sanitar şi intoxicarea cu fum a unei persoane aflate la odihnă;
MASURI DE PREVENIRE SI REGULI DE COMPORTARE IN CAZ DE CUTREMUR
- În caz de cutremur sau alte pericole ce pot avea loc în clădiri , este important a se urmări evacuarea cât mai rapidă şi în siguranţă a persoanelor.
- În acest sens, în funcţie de categoria persoanelor implicate, se stabilesc modalităţile de alarmare, comportamentul de adoptat în caz de urgenţă, atribuţiile pe care trebuie să le îndeplinească factorii responsabili desemnaţi.
- Căile de evacuare şi salvare
- Căile de evacuare şi salvare din societate (coridoare, scări, ieşiri) trebuie să fie permanent utilizabile, iar lăţimea acestora nu trebuie îngustată prin amplasarea de echipamente, mobilier, etc.
- Uşile trebuie permanent să poată fi deschise.
- În caz de incendiu, pe timpul parcurgerii traseului de evacuare, se vor deschide / debloca uşile.
- Sistemul de alarmare
- Funcţionarea sistemului de alarmare trebuie verificată în afara orelor de lucru.
- Semnalul de alarmare trebuie să fie cunoscut de către lucratori.
- Se recomandă, pregătirea şi a altor echipamente de alarmare de rezervă.
CE TREBUIE DE FACUT IN TIMPUL SI DUPA UN CUTREMUR PUTERNIC
- Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile.
- Nu va speriati de zgomotele din jur.
- Preveniti tendintele de a se parasi biroul, atelierul, locuinta etc. deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa surprinda grupurile de persoane pe scari, in aglomeratie si panica, ducand la accidente.
- Daca va aflati in fata unei cladiri, ramaneti departe de aceasta, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care de obicei se pot prabusi in strada.
- Daca va aflati inauntru ramaneti acolo, departe de ferestre care se pot sparge, stati inspre centrul cladirii, langa un perete structural rezistent.
- Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa, iar copiii sub bancile din clasa sau mese, care sunt suficient de rezistente spre a feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc.(Consultati anticipat, in masura posibilitatilor, un specialist in structuri de rezistenta, spre a cunoaste care sunt elementele rezistente).
Mai jos puteti urmari imagini surprinse cu ocazia exercitiului:
[nggallery id=13]