26.03.2015-Exercitiu pentru antrenarea structurilor de interventie in cazul producerii unui accident rutier

Joi, 26 martie, în intervalul orar 10.00 – 12.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a organizat un exerciţiu pentru antrenarea structurilor de intervenție în cazul producerii unui accident rutier pe drumul european E 85, în care sunt implicate un autocamion ce transporta acid clorhidric şi un autocar cu călători.
Exerciţiul de joi, 26 martie, s-a desfășurat pe DN 2 (E 85) – în apropierea localităţii Dumbrava, comuna Iteşti, si a avut drept scop antrenarea forţelor participante în luarea deciziei privind activarea „Planului roşu de intervenţie al judeţului Bacău”, pentru derularea operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă şi pentru reducerea timpilor de răspuns. De asemenea, prin intermediul acestui exerciţiu s-a urmărit însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante în cazul producerii unui accident rutier în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie. Desfășurarea exercițiului s-a facut după un scenariu dinainte stabilit, care a cuprins două situații specifice – accidentul rutier cu implicații grave, respectiv producerea unui incendiu la o ferma situată în vecinătatea evenimentului rutier. Pentru rezolvarea acestora au fost implicate un număr impresionant de forțe și mijloace din cadrul I.S.U.J. Bacău, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bacău – UPU SMURD, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, Agenţia de Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică Bacău, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comune Itești și Crucea Roşie – Sucursala Bacău.

Conform scenariului, un autocamion ce transporta acid clorhidric care se deplasa către judeţul Neamţ a întrat în coliziune cu un autocar cu călători. În urma coliziunii se produce un incendiu la autocamion, iar autocarul se răstoarnă şi rămâne într-o poziţie instabilă. La ora 10.00, evenimentul a fost anunţat, prin sistemul unic pentru apeluri de urgență 112, de către participanţii la trafic care au precizat faptul că în zonă se simte un puternic miros înţepător, recipientele răsturnate, din autocamion, pe carosabil prezintă scurgeri şi fumegă, iar conducătorii auto şi mai mulţi pasageri sunt încarceraţi.
Serviciul de Ambulanta Judetean BACAU a intervenit cu cinci autospeciale , 2 medici , 5 asistenți medicali si 5 ambulanțieri. Misiunile îndeplinite au fost de asigurare a asistentei medicale de urgenta la locul accidentului si in Postul Medical Avansar precum si transport medicalizat a victimelor către Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Totodata Serviciul de Ambulanta Judetean Bacau a asigurat rezervele de medicamente , materiale sanitare si oxigen necesare in Postul Medical Avansat amplasat conform Planului Rosu de Intervenție al județului Bacau. In cadrul Dispeceratului Integrat a fost testat fluxul informațional in cazul unui asemenea eveniment precum si procedura de alertare a personalului din turele libere.

About The Author